Ny fødevare- og bioressourceklynge: Vi vil gøre branchen verdensførende

En ny national klynge inden for fødevarer og bioressourcer er født. Med tårnhøje ambitioner i bagagen er klyngen klar til at hjælpe danske virksomheder til vækst.

 

PRESSEMEDDELELSE
30. maj 2020


Navnet er Food & Bio Cluster Denmark, og med 250 medlemmer, en nyvalgt bestyrelse og 40 medarbejdere bag roret er klyngen klar med tårnhøje ambitioner om at sikre den danske fødevare- og bioressourceindustri en førerplads på verdensplan.

 

For den nyvalgte bestyrelsesformand, Lars Dalsgaard, Senior VP Product & Innovation hos Arla Foods, er den fusionerede klynge et vigtigt skridt:

- Vi har i Danmark en stærk position inden for fødevarer – det inkluderer vores fødevareproduktion, primærproduktion, følgeindustrierne samt vores uddannelsesplatform inden for fødevarer. For at kunne bevare denne stærke position er innovation helt essentielt. I den forbindelse synes jeg, at det er stærkt, at vi samler kræfterne. Nu har vi et netværk, der kan drive innovation på tværs af hele klyngen. Endvidere ser jeg frem til at bidrage til at bygge bro mellem de store og de små spillere. Der er ingen grund til at modarbejde hinanden, da der er rigeligt med plads til begge.

 

En kerneopgave for den nye klynge består i at hjælpe virksomheder med at skabe nye forretningsideer, innovative produkter samt accelerere virksomhedernes forretnings- og markedsudvikling:

- Vi ser det som vores fornemmeste opgave at hjælpe danske virksomheder til vækst igennem innovationsaktiviter, netværk, matchmaking og funding, fortæller Lars Visbech Sørensen, interimdirektør, Food & Bio Cluster Denmark. 

- Hos Food & Bio Cluster Denmark vil vi konstant have fingeren på pulsen i forhold til nye trends, tendenser og teknologier.

 

Etableringen af Food & Bio Cluster Denmark sker i en tid, hvor rigtig meget rimer på bæredygtighed. Den grønne omstilling stiller i endnu højere grad krav til, at alle gør sit for at gøde udviklingen af grønne løsninger og den grønne omstilling.   

- Mange virksomheder inden for branchen har både fokus på og klare strategier for, hvordan de vil bidrage til regeringens ambitiøse 70% CO2-reduktion. Vi ser en vigtig opgave i at hjælpe virksomhederne med at opnå dette, pointerer Lars Visbech Sørensen. 

 

Med etableringen af Food & Bio Cluster Denmark er det ikke bare fire organisationer, der fusionerer, det er også områderne fødevarer og bioressourcer, der fusionerer. 

- Der er så mange synergier mellem fødevarer og bioressourcer, og det giver nye muligheder og løsninger at tænke værdikæder på tværs, fortæller Lars Visbech Sørensen.

 

Kamp om pladserne til bestyrelsen 

Til den stiftende generalforsamling i Food & Bio Cluster Denmark, som fandt sted fredag den 29. maj, var der kamp om de ni ledige pladserne til bestyrelsen. 22 profiler fra klyngen stillede op til bestyrelsen, hvilket betød kampvalg i kategorien for små og mellemstore virksomheder, store virksomheder og øvrige medlemmer.

Valget om formandsposten faldt på Lars Dalsgaard fra Arla Foods. Lars Dalsgaard har 36 års erfaring inden for branchen og har været med til at bygge nogle af Arlas virksomheder op i udlandet – heriblandt England. Til daglig spiller Lars Dalsgaard en central rolle i Arlas ambitiøse innovationsmål om at fordoble deres innovations-impact.

- Jeg er utrolig glad og stolt over, at man har vist mig den tillid. Jeg glæder mig til at bidrage med min lange erfaring inden for branchen – og sikre en førerposition for Food & Bio Cluster Denmark. Og her er samarbejde et essentielt element. Det er den filosofi, som jeg arbejder med til daglig i blandt andet Arlas Innovationscenter i Skejby, hvor åben innovation i samarbejde med partnere som startups, leverandører og kunder er fundamentet for centret, fortæller den nyvalgte formand Lars Dalsgaard. 

 

Food & Bio Cluster Denmarks bestyrelse består af følgende profiler:

 1. Claus Christensen, Sæby Fiske-Industri
 2. Lars Dalsgaard, Arla Food
 3. Mette Schacht Færch, Danish Crown
 4. Henning Preiss, Aquapri Denmark
 5. Peter Toft, Toft Care
 6. Henrik Rendbøll, Møllerup Gods
 7. Vibeke Kistrup Holm, FORCE Technology
 8. Poul Melgaard Jensen, Danish Seafood Association
 9. Erik Bisgaard Madsen, Københavns Universitet
 10. Kurt Nielsen, Aarhus Universitet
 11. Christine Nelleman, DTU
 12. Mikael Poulsen, Teknologisk Institut
 13. Leif Nielsen, Dansk Industri
 14. Anders Martin Klöcker, Landbrug & Fødevarer

Yderligere information:

Lars Visbech Sørensen

Food & Bio Cluster Denmark, tlf. 40567128