Smukfest, kaffefarm og cirkulær økonomi

For tredje år i træk har VIFU samarbejdet med Smukfest om forskellige tiltag for at gøre festivalen mere bæredygtig.

I 2018 etablerede vi i samarbejde med Peter Larsen Kaffe Nordeuropas første kaffefarm netop i Skanderborg! Og i år kunne vi høste frugterne (tomater) af sidste års arbejde. 

Tomaterne har vokset i jord gødet med kaffegrums indsamlet på Smukfest.

 

 

I kaffefarmen er der naturligvis også plantet kaffeplanter som, når de er store nok, skal indgå i forsøg med hvordan man udnytter værdien i hele kaffeplanten, og ikke kun den lille kaffebønne.

 

Forud for årets Smukfest i Skanderborg blev der indsamlet kaffegrums blandt de medarbejdere der opbygger festivalen. Kaffegrumsen blev efterfølgende sendt til Kaffe Bueno som har udviklet en teknik til at kunne udtrække olier fra kaffegrums, disse olier er efterfølgende blevet til en kaffegrumssæbe som var at finde på alle toiletter back stage.

 

Champost i Snedsted har i samarbejde med Teknologisk Institut analyseret kaffegrums for næringsværdi, på baggrund af disse analyser har Champost udviklet den jord som planterne i kaffefarmen vokser i, og en lille pose med muld som skal gødes med kaffegrums fra husholdningen.

 

 

Sidst, men ikke mindst, har VIFU hjulpet madboderne på Smukfest til at optimere deres affaldssortering, så mest mulig af det affald der er fra madboderne sorteres korrekt og genanvendes bedst mulig.